Verslag mobiliteitscel :  Politie Neteland heeft het voorstel geformuleerd tot het verplaatsen van de flitspaal op de N13 naar de Bevrijdingsstraat. Deze zal verwijderd worden wanneer de geplande trajectcontroles uitgevoerd worden. Dat is voorzien in 2014.

Er werd voorgesteld om in Hoevepad gedeeltelijk enkelrichtingsverkeer in te voeren. In het deel ter sprake staan slechts een paar huizen, maar wel een stuk of tien garages en de achterkant van een frituur. Er zal een proefopstelling geplaatst worden, maar eerst zal een verkeersanalysetoestel (VAT) een week gehangen worden zodat achteraf een degelijke evaluatie kan gemaakt worden.

In de Eikenlei werden voorrangsborden geplaatst aan de proefversmalling en er wordt trager gereden. Voor fietsers en voetgangers zal op termijn een aparte doorgang voorzien worden zodat zij naast de versmalling kunnen passeren zonder gehinderd te worden. Het is ook de bedoeling om fietssuggestiestroken aan te brengen. De proefopstelling in de Eikenlei zal aangepast worden en geschrankt geplaatst worden. Deze zal zo blijven staan tot eind februari.

Het college wenst de blauwe zone in het centrum aan te passen zodat tijdens het weekend geen parkeerkaart gebruikt moet worden en er geen tijdsbeperking is. Momenteel moet de parkeerkaart gebruikt worden van 9u tot 18u, ook in het weekend.

Afvalgids 2014

Er is een nieuwe afvalgids opgemaakt voor 2014. Hier staan alle belangrijke zaken in omtrent het gemeentelijke afvalbeleid en een aantal nieuwe zaken die vanaf dit jaar gelden. De afvalgids zal met een begeleidende brief en een schema aan alle burgers bezorgd worden. 

Grootse diamantshow

Op zondag 26 januari zet het Diamantmuseum in de Kabienstraat voor de laatste keer de deuren open voor een grootse diamantshow. Iedereen is welkom van 13.00 tot 18.00 uur. De toegang is gratis en voor elke bezoeker ligt een kleine attentie klaar. Meer info hier. Vanaf april verhuist de toeristische dienst naar het Astridplein 3 (bibliotheek). De collectie van het diamantmuseum wordt overgebracht naar een depot waar regelmatig kijkdagen en acties voor het publiek georganiseerd zullen worden.

Opruiming uitleenpost Bouwel

Op zaterdag 18 en 25 januari  van 10.00 tot 16.00 uur en op maandag 20 januari van 18.00 tot 20.00 uur verkoopt de bib in de uitleenpost van Bouwel haar afgevoerde boeken, tijdschriften en dvd's. Omdat de uitleenpost gesloten wordt, zullen er heel wat boeken aan 20 eurocent per stuk aangeboden worden. Allen dus naar Bouwel op die dagen.

Cijfers samenaankoop groene stroom

Op het college van 18 maart 2013 besliste het college tot deelname aan de samenaankoop groene stroom. Het gaf de inwoners van de gemeente de kans om hieraan deel te nemen. De cijfers van deze actie zijn nu bekend:

- 408 gezinnen schreven zich in via de online-toepassing, waarvan 257 effectief zijn overgeschakeld.

- 140 gezinnen lieten zich inschrijven op de gemeente, waarvan 120 effectief zijn overgeschakeld.

- In totaal schreven dus 548 gezinnen zich in, waarvan 377 effectief zijn overgeschakeld.